Miten vähentää häästressiä – 5 vinkkiä hääkuvaajalta

April 25, 2023

Useimmat häitään järjestävät kokevat jossain kohtaa suunnitteluvaihetta häästressiä. Jos sä koet sitä juuri nyt, voit rauhoittaa itseäsi sillä ajatuksella, että koska kyseessä on elämäsi yksi tärkeimmistä päivistä ja isoimmista päätöksistä, on suorastaan normaalia kokea voimakkaita tunteita, myös stressiä. Itse häitä kohta 10 vuotta läheltä seuranneena olen huomannut, että on muutamia tiettyjä tilanteita, jotka monesti aiheuttavat stressiä. Toisaalta olen myös nähnyt miten näitä stressin salahautoja voidaan kiertää ja haluankin nyt vinkata tähän 5 tapaa miten vähentää häästressiä.

Anna ammattilaisten auttaa

Jos olet vasta aloittanut hääsuunnittelun ja stressin määrä on päässyt yllättämään sut, voin suositella hääsuunnittelijan varaamista. Hääsuunnijoiden valtava kokemus ja lempeän rauhallinen suhtautuminen tilanteeseen kuin tilanteeseen voi siivittää teidän hääsuunnittelun ihan uudelle tasolle ja tämä on varma keino vähentää häästressiä. Olen blogiinikin päässyt haastattelemaan paria hääsuunnittelijaa, tsekkaapa postaukset “Hääpäivän aikataulun suunnittelu” ja “Häät Italiassa

Jos kuitenkin haluatte pitää ohjat omissa käsissä, voitte silti saada teidän valitsemilta ammattilaisilta todella paljon arvokkaita vinkkejä, joilla vähentää häästressiä. Esimerkiksi kun suunnittelette päivän aikataulua, älä päättele tai veikkaa, vaan kysy! Tarkista cateringilta heidän arvionsa, tarpeensa ja suunnitelmansa. Floristi voi neuvoa parhaan hetken kukkien toimitukselle niiden säilymisen kannalta. Hääkuvaajana haluan painottaa seuraavaa: kuvauspaikkojen etsiminen ei missään tapauksessa kuulu hääparin harteille. Kuvauspaikkojen valintaan vaikuttaa vuodenajan, sään, viikonpäivän ja kellonajan ohella mm. valon suunta, heijastukset ja varjopaikat. Hääkuvaajat katsovat maisemaa ihan omanlaisilla silmillään ja siksi kuvaajat tietävät ehdottaa sopivia kuvauspaikkoja, hääpari voi sitten näistä valita itselleen mieluisimman vaihtoehdon.

Listat ja alalistat vähentää häästressiä

To do:t on meille kaikille arkipäivää ja veikkaan että 100% kaikki häitään suunnitelleet ovat jossain kohtaa löytäneet itsensä kirjoittamassa pitkää to do -listaa. Listaa tehdessä suosittelen käyttämään myös alalistoja, jottei pienet yksityiskohdat pomppaa huomaamatta yhtä tärkeäksi kuin suuremmat linjat. Olen joskus saattanut kuulla, että tietynsävyisten lautasliinojen löytäminen oli haukannut aikaa enemmän kuin piti ja sen vuoksi pöytäkattauksesta jäi puuttumaan kynttilät. Totuus tässäkin tilanteessa on se, että lautasliinat on pöydässä tasan tunnin verran, kun taas kynttilät olisivat luoneet tunnelmaa koko illan. Tämän harmillinen esimerkki toivottavasti painottaa kokonaisuuksien ajattelemista yksityiskohtien sijasta.

Ota siis listat käyttöön muistin avuksi, mutta yritä nähdä kokonaisuus.

hääkuvaaja jenni tuominen tampere

Työllistä kaasoa ja bestmania

…koska kaaso ja bestman ovat varautuneet siihen, että heillä on hommia. Osoita siis ystävyytesi ja luottamuksesi heihin antamalla heille vastuuta ja sen jälkeen luottamalla heidän parhaaseen kykyynsä hoitaa nuo vastuut. Muista kiittää ja halailla teidän ihania kaasoja ja bestmaneja, sillä halailu huuhtoo elimistöstä stressihormoneja.

Unohda hääsäästressi

Usein siinä kohtaa kun häiden ajankohta päätetään, hääparilla on mielikuvissa tietynlaiset sääolosuhteet. Etukäteen on kuitenkin hyvin vaikea tietää mikä päivän sää tulee olemaan, vielä vähemmän siihen pystyy kukaan mitenkään vaikuttamaan. Mitä lähemmäs hääpäivä tulee, sitä suurempaa stressiä päivän sää saattaa aiheuttaa. Lukemattomat visiitit sääennusteissa, niiden keskinäinen vertailu ja ihmettely ei tule kuitenkaan vaikuttamaan lopulliseen säähän mitenkään. Älä kerää turhaa stressiä asialla, johon et voi vaikuttaa.

Vastalääke: Mieti millä kohtaa ja miksi päivän sää on erityisen ratkaiseva teidän juhlien kannalta? Onko teillä esim. vihkiminen ulkona? Jännittääkö potrettikuvausten onnistuminen ulkona? Vastalääke näihin on hyvin suunniteltu Plan B. Kuvien osalta Plan B tulee tehdä teidän valokuvaajan kanssa, vihkimisen osalta suunnitelmaa voi hioa esim. juhlapaikan edustajan tai hääsuunnittelijan kanssa.

Mikä sitten useimmiten on valokuvauksen Plan B? Kaikki riippuu parin toiveista ja aikataulusta, mutta monesti kuvauspaikka voidaan sään vuoksi siirtää sisälle juhlatilaan tai muuhun yhdessä sovittuun, ehkä etukäteen varattuun paikkaan. Kuvausta voidaan mahdollisesti myös siirtää toiseen ajankohtaan, tai se voidaan jakaa pariin lyhyempään kuvaussessioon esim. ruokailun jälkeen ja auringonlaskuun.

Niin, ja rajoita sitä sääennusteiden tarkkailua.

Kompromissit vähentää häästressiä

Mä tiedän, kompromissi ei kuulosta häihin sopivalta ajatukselta. Muista kuitenkin koko ajan päivän suurimmat totuudet: rakkaus ja sitoutuminen. Joskus näiden vuoksi on tehtävä kompromisseja pienemmissä päätöksissä. Sää ei välttämättä mene maaliin, silmämeikki ei välttämättä kestä, sukkahousuihin saattaa tulla silmäpako ja viehekin saattaa unohtua kampaamoon. Nämä saa harmittaakin, mutta tee kompromisseja tunne-elämän puolella, päätä nauttia ja päätä nähdä päivän iloiset yllätykset, niitäkin nimittäin tulee.

Tuleeko sulle mieleen vielä lisää keinoja vähentää häästressiä? Jaa kommentteihin ja tulevat häitään suunnittelevat kiittävät!

Kuvauspaikka Vanajanlinna

Kukat Mirja Toivonen design

Kakut Kakkusankari

Paperituotteet Havu ja Helmi

Morsiamen puku Vieno bridal

Sulhasen puku Academia

Korut Anni bridal

kommentit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jätä kommentti