Harmaan vuodenajan häät

February 8, 2022

Tyypillisesti häät halutaan järjestää kesäkuukausina tai alkusyksystä. Mua valokuvaajana kuitenkin kiehtoo erityisesti pehmeä, matalalta tuleva valo, ja siksi kaunein valo kesäkuukausina tulee usein vasta myöhemmin illalla. Mitä lähemmäs talvea mennään, sitä matalammalta valo tulee myös päiväsaikaan ja siksi keskipäivän potretit on tosi paljon tunnelmallisemmat ja pehmeämmät lokakuussa kuin vaikkapa kesäkuussa. Harmaan vuodenajan häät on siis valon kannalta kovasti mun makuun.

Koska monien hääsuunnitelmat on viime vuosien aikana menneet uusiksi moneen kertaan, myös juhlatilat tuntuvat olevan varattuna yhä pidemmälle ja pidemmälle. Jos hääparille on erityisen tärkeää juhlia häitään tietyssä juhlapaikassa, vapaat päivät saattavat osua juuri harmaaseen vuodenaikaan loka-marras-joulukuulle, joita monet ei ehkä miellä kovin juhlaviksi kuukausiksi. Halusimme tarttua tähän ja näyttää, miten myös harmaan vuodenajan häistä saa todella tyylikkäät.

Keräsimme hääalan yrittäjien kesken ammattitaitoisen, aiheesta inspiroituneen porukan ja aloimme ideoida. Onko harmaus kaunista? Mitä mielikuvia harmaus tuottaa ja voiko noista elementeistä rakentaa juhlavuutta? Miten viileä ulkovalo ja lämmin kynttilänvalo kulkee käsi kädessä? Miten materiaali- ja värivalinnoilla voi korostaa ja tukea harmauden juhlavia puolia?

Mulle valokuvaajana oli tosi tärkeää, että kuvauksen juhlapaikka on värimaailmaltaan vaalea ja neutraali, ja että sinne tulee mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Industriaaliset ja rouheat juhlatilat kiehtovat monia juhliaan suunnittelevia tällä hetkellä, ja siksi kuvauspaikaksi valikoitui Walleniuksen Wapriikki.

Kuvauspäiväksi valikoitui kalenteristamme marraskuun 15. Itse en juurikaan säätä pelkää, ja olin yhtä innoissani vastaanottamassa niin usvaista kokoharmaata kuin viistoa räntäsadettakin. Kumpikaan näistä ei kuitenkaan toteutunut, vaan saimme mitä kuulaimman pakkaspäivän. Olisko niin, että kun harmaana vuodenaikana odotukset säätä kohtaan ei niin kovin korkeat ole, niin ehkä sitä sitten useammin yllättyy myönteisesti!

Loppuvuoden häät valokuvauksen kannalta

Parhaimmillaan harmaan ajan hääkuviin saadaan pehmeän sumuinen tausta ja kuurassa olevat lehdettömät puut ovat kuin herkkää pitsiä hääparin ympärillä.

Onnistumisen avaimet viileän (tai suorastaan kylmän) sään potrettikuvauksissa on oikea-aikaisuus valo-olosuhteiden mukaan, riittävän pitkä kuvausaika joka mahdollistaa säännölliset lämmittelyhetket, sekä tietysti lämpimät ja helposti päälle puettavat takit ja huivit. Lämmin juoma termarissa ei ole pahitteeksi sekään.

Hyvä plan-b on ottaa potrettikuvat sisällä juhlatilassa. Walleniuksen wapriikki toimii upeana ja todella monipuolisena potrettikuvauspaikkana, koska luonnonvaloa tulvii sisään valtavista ikkunoista. Rouhea tehdastausta luo kiinnostavan kontrastin hääpäivän herkälle romanttisuudelle.

harmaan vuodenajan häät

Harmaan vuodenajan häät ja juhlatilan stailaus

Koska luonnon värit on loppuvuodesta hyvin pelkistetyt ja maanläheiset, halusimme ottaa kokeiluun rauhallisen ja hillityn väripaletin. Halusimme että kukat ja kattaus luovat pehmeää ja romanttista juhlatunnelmaa. Alusta pitäen meille oli selkeää, että haluamme kynttilöitä luomaan juhlatunnelmaa. Ja koska pehmeyden vierelle sopii pieni draama, kuvauksiin valikoitui upeat The World of Hounin mustat, käsintehdyt mehiläisvahakynttilät.

Olen jo pitkään häitä kuvanneena sanonut, että juhlavin hääkattaus luodaan upeilla kukilla, kauniilla astioilla ja tarkkaan harkituilla paperituotteilla. Mitä olet itse mieltä kun katsot näitä kuvia? Upeimmat paperituotteet tekee Havu ja Helmi (letterpress-paino Studio Unicco) ja kuvien kukitus on Opuntian käsialaa. Kuvien marmorikuvioitu astiasto on Local Floristin kokoelmasta. Juhlatilan upean stailauksen teki Havu ja Helmi.

harmaan vuodenajan häät paikkakortit
häät paikkakortti havu ja helmi
hääkattaus

Pukeutumisen juhlatyyli loppuvuodesta

Nousevana hääpukutrendinä on yksinkertaiset satiiniset puvut ja hei, mikä sen paremmin sopisi alkutalven häihin kuin tämä Heili Bridalin pelkistetyn kaunis, lempeästi hohtava ja kauniisti laskeutuva elegantti hääpuku. Romantiikkaa voit lisätä herkillä mutta trendikkäillä korvakoruilla ja upea huntu voi tuoda päivääsi näyttävyyttä, jopa draamaa. Löydät kuvauksen korut myös Heili Bridalin kokoelmasta.

huntu

Meikin ja kampauksen teki kuvauksiimme Sanna Kääntä. Meikkitrendit pimeällä vuodenajalla ovat usein sävymaailmaltaan tummempia ja murretumpia. Kampausta suunnitellessa tulisi aina ottaa huomioon ilmankosteus, se vaikuttaa suuresti esimerkiksi auki olevien kampausten pysyvyyteen. Näyttävien hiuskorujen (ja korvakorujen) avulla voit vahvistaa häätyylisi herkkyyttä, romanttisuutta tai dramatiikkaa. Lisää kampausvinkkejä pääset lukemaan mun blogipostauksesta Trendikäs hääkampaus 2021.

Upea hääkakku toisti vuodenajan teemaa; herkkää, kuuraista ja yksinkertaisen kaunista. Hääkakun teki Kakkusankarit.

harmaan vuodenajan häät paperituotteet

Illan hämärtyessä juhlapaikan valo muuttuu. En malta odottaa koska pääsisin kuvaamaan hääparin ensitanssin tässä upeassa juhlasalissa.

harmaan vuodenajan häät

Tällaisia juhlia ajatellen Havu ja Helmi valmisti hääkutsut, joissa on isossa roolissa tällä hetkellä trendaava paikkapiirros. Eikö olekin tosi tyylikäs tapa antaa vieraille ripaus hääfiilistä jo kutsukorteilla? Tummat kutsut tuovat taas sitä pientä extra-draamaa muuten hillityn väripaletin juhliin. Havun ja Helmen blogipostauksesta pääset lukemaan tarkemmin lisätietoja kuvausten paperituotteista, oon varma että ihastut!

Näin hääkuvaajan näkökulmasta harmaan vuodenajan häät kyllä näyttää oikein tyylikkäiltä. Sellaiset top tipit loppuvuoden häihin vois olla vaikka seuraavat

  • Viileä sää pitää juhlakansan sisätiloissa, varaa siis juhlatila, joka on viihtyisä, monipuolinen ja kiinnostava
  • Mieti juhlien väripaletti juhlapaikan tyylin ja vuodenajan sävyjen kanssa yhteensopivaksi
  • Kiinnitä huomiota pieniin yksityiskohtiin esim. kattauksessa ja valaistuksessa
  • Varaa potrettien kuvaamiselle riittävästi aikaa, viileä sää vaatii lämmittelytaukoja
  • Näe harmaus mahdollisuutena herkkyydelle ja draamalle, “mitä et voi peittää, korosta!”

harmaan vuodenajan häät

Olispa ihana kuulla mitä ajatuksia teille heräsi tästä postauksesta! Onko harmaan vuodenajan häät uhka vai mahdollisuus?

kommentit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jätä kommentti