Ympäristöystävälliset häät

September 5, 2021

Hääkuvaajana pääsen näkemään vuosittain paljon erilaisia häitä. On ollut tosi hienoa huomata, miten kekseliäillä tavoilla hääparit ovat viime vuosina ottaneet juhliinsa mukaan ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Tämän lisäksi muutamat hääalan yritykset tarjoavat kestäviä ja ekologisia palveluita ja tuotteita. Pienillä valinnoilla tekin voitte järjestää ympäristöystävälliset häät. Kokosin tähän listan pieniä ja suuria ekotekoja, josita häitään suunnittelevat voivat halutessaan ottaa koppia. Monet ehdotukset saattavat vaikuttaa pieniltä jutuilta, mutta muutamankin asian huomioiminen voi yhteisvaikutukseltaan olla merkittävä. Kaikkiin juhliin ei sovellu kaikki ideat, mutta jos löydät yhdenkin uuden tai teitä innostavan ehdotuksen, postauksestani on tullut menestys! Tämä blogipostaus on laadittu inspiroimaan ja innostamaan!

Hääpaikan valinta

Häiden suunnittelu lähtee usein liikkeelle hääpaikan valinnasta. Ehkäpä teillä yksi valintakriteeri on jo valmiiksi mahdollisimman lyhyet välimatkat vihkimispaikan ja juhlapaikan välillä? Voisiko jopa koko juhlan järjestää vain yhdessä sijainnissa?

Hääpaikan valinta voi vaikuttaa myös suuresti koristelun tarpeeseen. Ympäristöystävälliset häät pidetään kauniissa, persoonallisessa paikassa. Kun itse hääpaikka on jo valmiiksi juhlava, rouhea, boheemi, romanttinen, persoonallinen, mitä haluattekaan, se voi vähentää kertakäyttökoristeiden tarvetta. Mun tärkein vinkki hääpaikan valinnan suhteen on, että maksa ennemmin kauniista paikasta, kuin kertakäyttökoristeista.

Muuta mietittävää hääpaikan suhteen: Voiko hääpaikassa käyttää valaisuna kynttilänvaloa ja luonnonvaloa? Miten hääpaikassa huolehditaan kierrätyksestä ja jätteidenlajittelusta?

Lähipalvelut

Tulette tarvitsemaan häissänne jonkun verran palveluita. Palvelut tarkoittaa aina, että joku kulkee autolla paikasta a paikkaan b. Onko häissänne floristi, kampaaja, meikkaaja, hääsuunnittelija, valokuvaaja, videokuvaaja, pitopalvelu, bändi, siivouspalvelu? Ihan varmasti! Valitse paikallista, näin säästät autolla ajoa mahdollisesti yhteismääränä satoja, jopa tuhansia kilometrejä. Paikallisia palveluja löydät vaikkapa instagramista täsmä-hashtageillä, esim. #hääkuvaajapirkanmaa #pitopalvelutampere

Yksi lähipalvelu voisi olla myös vieraiden bussikuljetus! Jos monet vieraistanne tulevat tietyltä alueelta, voisitteko järjestää heille bussikuljetuksen juhliinne?

Pitopalvelua valittaessa on aiheellista kysyä mistä he hankkivat raaka-aineensa; paikalliselta tuottajalta, kotimaasta? Ympäristöystävällinen häämenu voisi olla vegaaninen, tai ainakin vahvasti kasvispainotteinen. Voisiko pitopalvelunne valmistaa ruokalistan vegaaniseksi? Jos tämä tuntuu liian kaukaiselta ajatukselta, ota käyttöön lähi- ja kausiajattelu; kausikasviksia, kausimarjoja, lähitilan mansikoita ja lähimetsän mustikoita. Tarkistathan pitopalvelulta myös miten he hoitavat ruokahävikin.

Luonnontuotteiden käyttäminen koristelussa

Ympäristöystävälliset häät ei suinkaan tarkoita äärimmäistä minimalismia koristelun suhteen. Nyt voi laittaa rohkeasti mielikuvituksen käyntiin: voisiko syyshäissänne käyttää vaahteranlehtiä pöytänumeroina tai aroniapensaan lehtiä nimilappuina? Entä voisiko omenat toimia kynttilätuikkuina? Kiinnostuitko? Käy kurkkaamassa mun Pinterestistä miltä tämä näyttäisi! Voisiko kesähäissä pöytäkimput koostua luonnonkukista? Entä keksisitkö häihinne jotain näyttävää katseenvangitsijaa tienvarsilla kasvavista korkeista heinistä? Eräässä kuvaamissani häissä morsian oli itse kasvattanut kaikki juhlien pöytä- ja koristekukat omalla parvekkeellaan! Kuvissa muutamia herkkiä ideoita luonnonmateriaalien käytöstä häissä, joita olen päässyt kuvaamaan. Kyllä on kaunista katseltavaa!

Lue muuten lisää ympäristöystävällisistä hääkukista mun aiemmasta blogipostauksesta.

ekologinen hääkoriste

Tuo koristeita kotoa tai vuokraa

Kynttilänvalo sopii useisiin juhliin ja juhlapaikkoihin erinomaisesti. Voisiko kynttilä- ja tuikkukippoina käyttää jo olemassa olevia lyhtyjä, lasipurkkeja, viinipulloja, peilejä tai kynttilänjalkoja? Entä löytyykö kotoasi kuivakukkia tai viherkasveja ja voisiko niitä käyttää pöytäkoristeina julissa?

Jos haluat yhdenmukaista ilmettä häihisi, tiesithän, että erilaisia koristeita voi myös vuokrata? Esim. Blush vuokraa monenlaisia hääkoristeita, katso vaikka täältä.

Jos päädytte ottamaan hääkuvat joitakin viikkoja ennen juhlia, voitte käyttää omia hääkuvianne tauluina tai printteinä juhlakoristelussa. Se näyttääkin todella upealta! Toki juhlakoristelussa voi käyttää myös muita valokuvia teistä! Se tekee juhlasta teidän näköisen!

Hääkirppikset

Kyllä, onneksi näitäkin löytyy nykyään! Facebookista voit löytää esimerkiksi ryhmän nimeltä “Hääkirpputori”. Tämä on muuten oiva tapa jo avioituneille tehdä jo vietetyistä häistään entistä ympäristöystävällisemmät. Millaisia häitänne varten tehtyjä hankintoja teiltä vielä löytyy varastosta; pöytäliinoja, lyhtyjä, liitutaulu, maljakoita, kuvausseiniä, harsokankaita, ehkä hääpuku tai kaasojen puvut? Näkisitkö vaivan ja laittaisit hyvän kiertoon?

Kertakäyttöisen tilalle kierrätettävää

Olisiko edullinen kertakäyttöinen korvattavissa hieman kalliimmalla, mutta edelleen myytävällä tuotteella? Tämä voi päteä moneen; paperilautasliinat vai pellava/bambu/puuvillalautasliinat? Kertakäyttöpöytäliinat vai kangaspöytäliinat? Kertakäyttömuovipikarit vai pestävät ja kierrätettävät lasit? Jos kuitenkin päädytte kertakäyttöiseen, muista että niistäkin löytyy ympäristöystävällisempiä ratkaisuja kuin muovi.

Jos päätätte antaa vieraslahjan, voisiko se olla jokin paikallinen herkku kierrätettävässä pakkauksessa? Se voisi tarkoittaa vaikka hunajaa lasipurkissa. Pidä periaatteena, ettei vieraslahja aiheuttaisi turhaa pakkausjätettä ja että se olisi hyödyllinen lahjan saajalle. Olinpa yksissä häissä, joissa vieraslahjana oli pieni, morsiamen kasvattama mehikasvi sievässä lasipurkissa. Kuinka suloisen ihana lahja! Vieraslahja voi toki olla myös aineeton, se voi olla vaikka pääsy hääkuvagalleriaan, josta jokainen vieras voi ladata haluamansa kuvat. Itse tarjoan jokaiselle hääparille tätä mahdollisuutta ja tiedän, että moni muukin hääkuvaaja tekee niin.

Hääpuku

Ympäristöystävälliset häät voi tarkoittaa myös vastuullisesti valmistettua hääpukua.

Valitse läheltä vastuullinen valmistaja. Oletko tutustunut Laura Hyvin tai Anna Lindhin hääpukuihin? Olen aika varma, että jos mun häät olis vielä edessäpäin, valitsisin hääpukuni jommalta kummalta näistä taitavista naisista!

Muista, että hääpukuja voi ostaa myös 2nd handina, esim. hääkirppiksiltä. Hääpukuja voi myös vuokrata. Tai oletko edistyksellinen yllättäjä ja suunnittelet ompelijan kanssa miten äitisi tai mummosi hääpuku voitaisiin tuunata uudelleen?

Sormukset

Sormuksiin kätkeytyy vakavia ja järkyttäviä, mutta toistaiseksi vain vähän huomiota saaneita ympäristökysymyksiä, mm. laiton kullankaivuu ja siitä seuraavat vaikeat eettiset ongelmat. Sormusten valinnassa voi myös ottaa käyttöön jo tutun käsitteen: kierrätys. Voisitteko hankkia vintage-sormukset, tai olisiko perheessänne perintösormukset, joita voisitte käyttää? Rohkea pari hakee sormuksensa panttilainaamosta.

Häämatka

Vielä yksi tapa saada häistä ympäristöystävällisemmät on häämatkavalinta. Tutustu, mitä kaikkea upeaa ja uniikkia löytyisi läheltä; saaristo, Lappi, Koli, Porvoo, majakkasaaret? Valikoimaa löytyy rouheasta luksukseen! Mitä sanot vaikkapa Niliaitasta tai Arctic tree house hotelista? Itse ollaan tykätty kovasti myös Mustion linnasta. Etelä-Ruotsi, erityisesti Gotlanti näyttää todella kiinnostavalle paikalle, googlaa ja ihastu! Entä Viron kartanot? Läheltä löytyy todella paljon romanttisia paikkoja! Olen keräillyt näitäkin Pinterestissä tauluun “(suht)lähimatkailua“, tule tutustumaan!

Uskon, että tulevina kuukausina ja vuosina tulen näkemään entistä kekseliäämpiä ympäristöratkaisuja häissä. Jos sulla on jokin loistava idea ympäristöystävällisiin häihin jonka haluaisit jakaa, laita mulle sähköpostia, tai ota yhteyttä muhun vaikka instagramissa. Tai jos olet hääalan yrittäjä; floristi, pitopalvelu, lähimatkailuyrittäjä, kultaseppä, ja haluaisit kertoa jostain loistavasta ratkaisusta kohti ympäristöystävällisempiä häitä, olen pelkkänä korvana ja lisään ehdotuksesi mielelläni vaikkapa tulevaan blogipostaukseeni!

kommentit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jätä kommentti