Ympäristöystävälliset hääkukat

January 25, 2021

Hääsuunnittelun yksi merkittävimmistä (ja ihanimmista!) kulmakivistä on hääkukkien valinta; morsiamen kimppu ja hiuskukat, erilaiset kukkaseppeleet, sulhasen ja hääseurueen vieheet ja kukat, sekä pöytä- ja somistekukat juhlapaikalla. Hääkukat tekee juhlapäivästä entistä erityisemmän, juhlavamman ja persoonallisemman. Mutta miten voisi valita ympäristöystävälliset hääkukat? Millaisia ekologisia hääkukkavaihtoehtoja olisi ja miten vuodenajat vaikuttavat asiaan?

Mieleeni tuli yksi lempifloristeistani, Helmivillakon Erika, jota päätin lähestyä muutaman kysymykseni kanssa. Erika käyttää ainoastaan kukkia joita saa Euroopan alueelta ja on tehnyt tämän päätöksen pelkästään ympäristöystävällisistä syistä. Sainkin kuulla paljon ihania ja inspiroivia ideoita miten valita ympäristöystävälliset hääkukat ja nyt jaan ne teille.

Millaisia ympäristöystävällisiä asioita hääkukkien valinnassa voi huomioida?

Kausi- ja lähikukat

Erikan yksi keskeisimmistä painotuksista on, että hääparit kyselisivät rohkeasti floristiltaan kausi- ja lähikukkasuosituksia. Floristisi avulla voit valita ympäristöystävälliset hääkukat, sillä he tietävät kasvien kasvukaudet, saatavuuden ja alkuperämaan ja kertovat niistä mielellään! Jos mielessäsi on valmiiksi tietty väri tai kukka, floristilta voit kysyä millaisia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja hän voisi suositella. Ihan esimerkkinä, viime vuosina eucalyptus on ollut häissä kovin suosittu pöytäkoriste. Talvella eucalyptusta saa lähempää Euroopasta, mutta kesällä eucalyptukset olisi lennätettävä aina Brasiliasta asti! No, kesällähän kaunista vihreää saa kyllä lähempääkin, Erika vinkkasi aivan ihanan kuuloisena vaihtoehtona villivadelman. Eikös olekin yllättävää ja innovatiivista! Pääsisinköhän jo jossain ensi kesän häissä kuvaaamaan tällaiset hääsomisteet?

Kukka-astiat

Erika tarjoaa yhtenä palvelunaan häiden kokonaisvaltaista kukitusta, kimpusta aina pöytäkukkiin asti. Tällöin kukkasomisteet tehdään Erikan kauniisiin kukkamaljoihin ja -maljakoihin, hääparin käytettävissä on myös näihin sopivat, ajattomat kynttilänjalat. Tässä kohtaa hääpari siis säästää aikaa, rahaa ja luontoa, koska hääsomisteita ei tältä osin tarvitse hankkia tai ostaa itselle.

Pakkaus- ja sidontamateriaalit

Kierrätettävyysongelmien vuoksi Erika on jättänyt sellofaanin käytön pakkausmateriaalina kokonaan pois, silkkipaperin käyttöä hän pyrkii välttämään. Kimppujen ympärille voi pyöräyttää kierrätettävää päällyspaperia. Kauniit nauhat kukkapakettien ympärillä päätyvät asiakkailla todennäköisesti uudelleenkäytettäviksi. Sidonnassa Erika käyttää mielellään kukkasiiliä tai metalliverkosta tehtyjä asetelmapohjia, joita voi käyttää useita kertoja. No mutta mikä tai kuka on kukkasiili? Katsopa!

Keväthäät

Keväällä kukkivia kukkia ovat esimerkiksi pionit, laukat, hajuherne ja leukoijat. Trendikäs kukkavalinta voisi olla vaikkapa ritarinkannus. Pöytäkukiksi kesällä voisi harkita juuri sitä ihanaa villivadelmaa tai vaikkapa oliivipuun oksia.

Syyshäät

Syksyllä kukkivat dahliat, kosmoskukat ja krysanteemit. Syksyllä voit sävähdyttää hääkukissa myös marjoilla, esimerkiksi lumimarjalla ja karhunvatukalla. Ole rohkea ja kysy floristiltasi miltä krysanteemit näyttäisivät hääkukkina. Erika näytti instagramista muutamia supernäyttäviä krysanteemeista tehtyjä hääsomisteita!

Talvihäät

Talvella pöytäkoristeina ilahduttavat Italiasta tulevat eucalyptukset. Mun ehdototon lempikukka, jouluruusu, on talven herkkä kaunotar. Muita talven kaunistajia ovat tulppaanit, anemonet, leinikit ja amaryllis.

Entä viherkasvit tai luonnonkukat hääsomisteina, hitti vai huti?

Pinterestissä on näkynyt jonkin verran ideoita miten ruukkukasveja on käytetty häissä koristeina. Ne näyttävät tosi kauniilta ja ehdottomasti uniikeilta! Tämä on oikein varteenotettava, ympäristöystävällinen ajatus, jos kukat sitten varmasti myös päätyvät juhlien jälkeen uuteen käyttöön, miksei vaikka lahjana vieraiden koteihin, Erika ehdottaa. Viherkasvien kohdalla on tietysti myös selvitettävä niiden alkuperä, jotta ekologisuus toteutuisi. Erika kertoi, että myös Suomessa kasvatettuja viherkasveja on nyt saatavilla, vilkaisepa Martin tarhan sivuja.

Entäpä luonnonkukat hääkimpussa ja -somisteissa? Nehän kuulostaa kaikkein ympäristöystävällisimmältä, mutta tuleeko niiden käytössä huomioida jotain erityistä? Erika muistutti, että luonnonkukkia ja -kasveja ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Luonnonkukat on upea idea, jos hääparin perhepiiristä löytyy omaa maata, josta niitä voi käydä keräämässä. Luonnonkukkien kestävyys kannattaa testata etukäteen, jotta tietää milloin ne pitää kerätä ja miten ja missä ne tulisi säilyttää ennen juhlia. Kun kysyin Erikalta voisiko hän toteuttaa hääkukituksen pelkillä luonnonkukilla, hän sanoi että se olisi UNELMAA! Kun kasvilajit on etukäteen tiedossa ja hääpaikalle valmiiksi toimitettuna, vaikuttaa siltä että tässä voisi tapahtua jotain todella upeaa. Uniikkeja häitään suunnittelevat hoi, Erikan silmien palo oli sellainen, että tästä kannattaa nyt ottaa koppi. Ja minä tulisin enemmän kuin mielelläni kuvaamaan sellaiset häät! Niissähän olisi jotain samaa, kuin viime kesänä kuvaamissani pienissä metsähäissä!

Olipa ihana kuulla ja kirjoittaa ylös näitä ideoita ympäristöystävällisistä hääkukista. Luulenpa, että itse palaan muistiinpanojeni pariin jatkossa aina, kun olen kukkaostoksilla. Suuri kiitos Erikalle ajan järjestämisestä mulle ja inspiroivasta haastatteluhetkestä.

  1. Laura says:

    Olipa kiva postaus! Ollaan paljon mietitty ekologisuutta häidemme suhteen, mutta kukka-asiat on aika vieraita. Meidän häitä juhlitaan syksyllä ja saadaan perhepiiristä viljaa ja havuja koristeeksi. Kuivakukat ovat myös pinnalla tällä hetkellä ja nämäkin ovat pitkäikäisiä koristeita.

    Mutta kiitti vinkistä, taidankin ottaa floristiin vielä yhteyttä ja tiedustella lisää ekologisuudesta ja mitä kannattaisi valita! 🙂

    • Jenni Tuominen says:

      Kiitos Laura, onpa ihana kuulla että koit tämän hyödylliseksi! Floristilta kannattaa kysellä lisää, varsinkin kun teillä on jo tuota viljaa ja havuja tulossa, hän varmasti osaa vihjata kukista jotka menee hyvin yhteen näiden kanssa!

kommentit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jätä kommentti