Hääkuvat -hääpäivänä vai ennen?

January 7, 2021

Monet parit pohtii sen välillä ottaako hääkuvat vihkimistä ennen vai sen jälkeen . Toiset pohtivat, ottaisivatko he hääkuvat jo reilusti ennen varsinaista hääpäivää. Millaisia hyviä ja huonoja puolia näissä eri ajankohdissa on?

Kokosin tähän muutamia havaintoja, joita olen hääkuvaajan näkökulmastani tehnyt. Varoitus lukijalle: ei ole selvästi yhtä universaalisti “parasta” tai “oikeaa” ajankohtaa. Mutta ehkä, toivottavasti, näistä ajatuksista löytyy jotain, mitä voitte hyödyntää valintaa tehdessänne.

haakuvat tampere

Hääkuvat hääpäivänä

Tämä on ehdottomasti perinteisin vaihtoehto. Hääkuvat kertovat teidän tarinan juuri hääpäivänä. Kuviin tulee aina liittymään se tietty tunne, mikä teillä tuolla hetkellä oli, on se sitten autuas onni, hilpeä riemu tai kikattava jännitys.

Hääpäivänä otetuista kuvista näkyy tietenkin myös hääpäivän sää ja vuodenaika. Dokumentaarisesti ajateltuna se on tärkeää ja kiinnostavaa, asia joka on jollakin tavalla aina merkityksellinen hääpäivää muistellessa. Kuvausmielessä ratkaisuja löytyy monenlaisiin säähaasteisiin, joskus pieni sade, voimakas tuuli tai harmaa taivas vaan lisäävät kuviin tunnetta ja draamaa. Mutta… jos teillä on olemassa jo tietty, ehdoton visio kuvien tyylistä ja hengestä (kirmailua kesäniityllä, ilta-aurinko hiekkarannalla jne.), on olo varmempi ja stressittömämpi jos potrettikuville varataan aika ennen häitä.

hääkuvat tampere

Hääkuvat ennen vihkimistä

Hääpäivän aamu on arvaamaton. Joskus morsian nukkuu pommiin, joskus ei nuku ollenkaan, joskus kampaaja nukkuu pommiin tai meikkaajalla menee hieman ylimääräistä aikaa muhkean hääfinnin peittämiseen. No, kengätkin voi unohtua kotiin. Oikeastaan mitä vaan voi tapahtua. Ja koska vihkimisen ajankohtaa ei voi lykätä, useimmiten arvaamattomien tapahtumien aiheuttama aikavahinko kostautuu valokuvauksessa, jos se on määrä toteuttaa ennen vihkimistä. Hermostunut paine saada kauniit, rennot ja tunnelmalliset hääkuvat 15 minuutissa on hyvin vaikea piilottaa kaikkein kauneimmankin hymyn taakse. Siksi jos valitsette kuvauksen ennen vihkimistä, varaattehan extrasti aikaa myös mahdollisille aikataulukömmähdyksille. Itse pyydän hääpareja varaamaan potrettien kuvausta varten noin 2 tuntia, siihen raamiin mahtuu sitten jo pienet aikataulun venähtämisetkin. Parhaimmillaan kuvaus ennen vihkimistä on aivan ihanaa teidän yhteistä höpsöttelyaikaa, ja missähän sitä paremmin saisi oloa rauhoitettua ennen vihkimistä, kuin oman rakkaan kainalossa.

Hääkuvat vihkimisen jälkeen

No entäs jos hääkuvat otetaan vihkimisen jälkeen hääpäivänä? Silloin suurin jännitys on ohi ja kuvissa on helppo hymyillä, hetkestä on helppo nauttia, oman rakkaan syliin on ihana sujahtaa. Kuviin tallentuu oikeasti teidän ensihetket hääparina. Mutta, löytyy tästäkin muutamia kysymysmerkkejä; onko meikki ottanut osumaa kyynelistä? Stressaako teitä ajatus odottelevista vieraista juhlapaikalla? Joskus tämä aiheuttaa suurta painetta “suorittaa” kuvat alta pois. Kuvauksesta kuitenkin kuuluu ja pitää nauttia, se on teidän hetki hääparina ja omien ajatusten tulisi kuvaushetkellä pyöriä vain teissä, teidän rakkaudessa ja kaikessa tulevassa yhteisessä. Pystytkö kuvatessa sulkemaan pois mielestäsi odottelevan juhlaväen ja sivuuttamaan aiheeseen liittyvät ystävälliset kommentit myös juhlassa?

haakuvaaja jenni tuominen

Hääkuvat ennen hääpäivää, plussat

Tämä vaihtoehto on tullut osittain siitä syystä, että suosituimpien kuvaajien lauantait on varauksia täynnä jo pitkästi eteenpäin ja jos kuvauksen haluaa juuri tietyltä kuvaajalta, on päivän ehkä oltava jokin muu kuin se oma vihkilauantai. Tässä ratkaisussa on muitakin erinomaisia etuja sen lisäksi, että saa hääkuvat lempparikuvaajaltaan.

Arkipäivien hääkuvauksessa kuvauspaikkojen ja -ajankohtien suhteen on enemmän valinnanvaraa. Varsinkin kesälauantaisin puistot täyttyvät hääpareista ja jonkin tietyn lokaation odotteluun voi kulua arvokasta kuvausaikaa hermostuttavan paljon. Kun vihdoin pääsee kuvattavaksi, voi olla vaikeaa keskittyä, kun näkee miten kuvausjonoa muodostuu kaiken aikaa. Arkipäivisin taas kuvauksen pystyy tekemään rauhallisemmissa olosuhteissa ja mahdollisesti useammassa eri lokaatiossa, meillähän ei ole kiire mihinkään. Myös kuvausajankohdan suhteen on enemmän pelivaraa. Onko aikainen aamu teidän juttu? Sovitaan sellainen! Onko teillä oma tietty paikka missä usein katsotte auringonlaskua? Mennään sinne! Nämä kaikki onnistuu ilman kiirettä tulla takaisin juhliin. Kuvaus voidaan tehdä kaikessa rauhassa juuri siellä, missä haluatte, ja juuri siihen aikaan kun haluatte. Näihin kuviin saadaan mukaan paljon enemmän persoonallisuutta ja rentoutta.

jenni tuominen photography haakuvat

Hääkuvat ennen hääpäivää -mitä huomioida

Kun hääkuvat otetaan ennen hääpäivää, se usein säädetään samalle päivälle kuin koemeikki ja -kampaus. No, onhan se säätöä sekin. On myös mahdollista, että meikki tai kampaus ei olekaan sellainen kuin ajattelit ja sitä muokataan hääpäivänä hieman erilaiseksi. Harmittaako sinua silloin, että kuvat on otettu eri meikillä tai kampauksella?

Ja kyllä, kun kuvataan ennen hääpäivää, näette toisenne häävaatteissa, -meikissä ja -kampauksessa ENNEN hääpäivää. Silloin nämä yllätysmomentit jäävät puuttumaan itse hääpäivältä. Meneekö teillä ensikohtaamisen fiilis?

Ja vielä -huoh- viimeinen mietittävä asia: hääkimppu. Teetätkö saman kimpun kahdesti? Vai valitsetko “sen oikean” kimpun vain joko kuviin tai häihin? Kelpaako kuviin vain muutama yksittäinen kukka tulevasta hääkimpusta? Tai oletko boheemi ja valitset luonnonkukat valokuviin?

Oletteko valmiit tekemään ratkaisunne? Tuliko mieleen muita hyviä tai huonoja puolia eri ajankohtiin? Mitä itse suosittelette? Olispa kiva kuulla kommentteja ja kysymyksiä tästä postauksesta!

Ihanaa että luit postauksen, kiitos! Toivon kovasti, että sait uusia ajatuksia tai että entiset ajatukset vain vahvistuivat! Jos haluat nähdä lisää mun ottamia hääkuvia, tsekkaa mun hääkuvaportfolio.

 1. Maria Hänninen says:

  Meillä on kuvaaja 12h hääpäivänä menossa mukana. Viralliset hääkuvat joissa olemme vain me kaksi otetaan heti vihkimisen jälkeen, sillä välin kun vieraat siirtyvät juhlapaikalle. Muut kuvat sitten juhlan aikana, sopivassa saumassa. Niin että odottelua ja sählinkiä tulisi mahdollisimman vähän.

  • Jenni Tuominen says:

   Tuo on yleinen tapa. Tässäkin asiaan vaikuttaa paljon se, onko vihkimispaikan ja juhlapaikan välimatka pitkä, ja löytyykö tosi mukava kuvauspaikka vaikka juuri siitä matkan varrelta. Usein hääseurue järjestää vieraille jotain pientä odotteluviihdettä. Itse tykkäisin päästä aina kuvaamaan hääpaikan myös tyhjillään ennen kuin vieraat ovat menneet sisään, silloin kattaus ja juhlapaikka on niin kauniina. Voittehan ehdottaa että kuvaaja kävisi kuvaamassa hääpaikan katettuna vaikka jo ennen vihkimistä, ettei tämä kuva jää väliin sen vuoksi, että vieraat ehtivät hääpaikalle ennen teitä (ja valokuvaajaa). Ihanaa hääsuunnittelua teille!

 2. Jari says:

  Mahtava kirjoitus ja pitää täysin paikkaansa.

kommentit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jätä kommentti