Hääsuunnittelun yksi merkittävimmistä (ja ihanimmista!) kulmakivistä on hääkukkien valinta; morsiamen kimppu ja hiuskukat, erilaiset kukkaseppeleet, sulhasen ja hääseurueen vieheet ja kukat, sekä pöytä- ja somistekukat juhlapaikalla. Kukat tekevät juhlapäivästä entistä erityisemmän, juhlavamman ja persoonallisemman. Mutta miten hääkukkien suunnittelussa ja valinnassa voisi ottaa mukaan ympäristöystävällisyyden? Millaisia ekologisia hääkukkavaihtoehtoja olisi ja miten vuodenajat vaikuttavat asiaan? Voisiko ympäristöystävällisillä kukkavalinnoilla jopa yllättää ja sävähdyttää vieraat?
Koska edellinen blogikirjoitukseni "Ympäristöystävälliset häät" sai tosi paljon hyvää palautetta, päätin jatkaa samassa aiheessa vielä hääkukkien osalta. Mieleeni tuli yksi ja ainoa floristi keneltä halusin kysyä asiasta, Helmivillakon Erika Välimäki. Sen lisäksi että Erika on ihailtavan taidokas floristi ja suloisen herttainen persoonallisuus, hän juuri jokin aika sitten kertoi sosiaalisessa mediassa päätöksestään käyttää jatkossa ainoastaan Euroopan alueelta tulevia kukkia. Se on päätöksenä rohkea ja haastava, uraauurtava. Erika on tehnyt päätöksensä pelkästään ympäristöystävällisistä syistä. Häneltä kuulin eräänä helmikuisena aamupäivänä ilahduttavan inspiroivia ideoita ympäristöystävällisiin hääkukkavalintoihin ja nyt jaan ne teille.


Millaisia ympäristöystävällisiä asioita hääkukkien valinnassa voi huomioida
Kausi- ja lähikukat: Erikan yksi keskeisimmistä painotuksista on että hääparit kyselisivät rohkeasti floristiltaan kausi- ja lähikukkasuosituksia. Floristit tietävät kasvien kasvukaudet, saatavuuden ja alkuperämaan ja kertovat niistä mielellään! Jos mielessäsi on valmiiksi tietty väri tai kukka, floristilta voit kysyä millaisia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja hän voisi suositella. Ihan esimerkkinä, viime vuosina eucalyptus on ollut häissä kovin suosittu pöytäkoriste. Talvella eucalyptusta saa lähempää Euroopasta, mutta kesällä eucalyptukset olisi lennätettävä aina Brasiliasta asti! No, kesällähän kaunista vihreää saa kyllä lähempääkin kuin Brasiliasta. Erika vinkkasi aivan ihastuttavan kuuloisena vaihtoehtona villivadelman. En kestä kuinka yllättävää ja innovatiivista! Pääsisinköhän jo jossain ensi kesän häissä kuvaamaan tällaisen ratkaisun?
Kukka-astiat: Erika tarjoaa yhtenä palvelunaan häiden kokonaisvaltaista kukitusta, kimpuista aina pöytäkukkiin asti. Tällöin kukkasomisteet tehdään Erikan kauniisiin kukkamaljoihin ja -maljakoihin, hääparin käytettävissä on myös näihin sopivat ajattomat kynttilänjalat. Tässä kohtaa hääpari siis säästää sekä aikaa, rahaa että luontoa, kun hääsomisteita ei tältä osin tarvitse hankkia tai ostaa itselle.
Pakkaus ja sidontamateriaalit: Kierrätettävyysongelmien vuoksi Erika on jättänyt sellofaanin käytön pakkausmateriaalina kokonaan pois, silkkipaperin käyttöä hän pyrkii välttämään. Erika käyttää kimppujen ympärillä kierrätettävää päällyspaperia. Kauniit nauhat kukkapakettien ympärillä päätyvät asiakkailla todennäköisesti uudelleenkäytettäviksi. Sidonnassa Erika käyttää mielellään kukkasiiliä tai metalliverkosta tehtyjä asetelmapohjia, joita voi käyttää useita kertoja. No mutta mikä tai kuka on kukkasiili? Katsopa!


Mitä ympäristöystävällisiä kukkavaihtoehtoja on eri vuodenajoille?​​​​​​​
Keväthäiden aikaan kukkivat syreeni, leikkosyreeni, lumipalloheisi, unikko ja narsissit. Kysypä floristiltasi millaisia ihania ideoita hän keksisi teille orvokeista.
Kesähäiden aikaan kukkivia kukkia on esimerkiksi pionit, laukat, hajuherne ja leukoijat. Trendikäs kukkavalinta häihin voisi olla vaikkapa ritarinkannus. Pöytäkukiksi kesällä voisi harkita juuri sitä ihanaa villivadelmaa tai vaikkapa oliivipuun oksia.
Syyshäissä kukkivat dahliat, kosmoskukat ja krysanteemit. Syksyllä voit sävähdyttää hääkukissa myös marjoilla, esimerkiksi lumimarjalla ja karhunvatukalla. Ole rohkea ja kysy floristiltasi miltä krysanteemit näyttäisivät hääkukkina. Erika näytti somesta muutamia supernäyttäviä krysanteemeista tehtyjä hääsomisteita.
Talvihäissä pöytäkoristeina ilahduttavat Italiasta tulevat eucalyptukset. Ja mun ihana lempikukkani, jouluruusu, on talven herkkä kaunotar. Muita talven kaunistajia ovat tulppaanit, anemonet, leinikit ja amaryllis.


Entäs viherkasvit tai luonnonkukat hääsomisteina, hitti vai huti?​​​​​​​
Olen itse viimeaikoina nähnyt Pinterestissä paljon ideoita miten ruukkukasveja on käytetty häissä koristeina. Ne näyttävät tosi kauniilta ja ehdottomasti uniikeilta! Tämä on oikein varteenotettava, ympäristöystävällinen ajatus, jos kukat sitten varmasti myös päätyvät juhlien jälkeen uuteen käyttöön, miksei vaikka lahjana häävieraiden koteihin, Erika ehdottaa. Viherkasvien kohdalla on tietysti myös selvitettävä niiden alkuperä, jotta ekologisuus toteutuisi. Erika kertoi että myös Suomessa kasvatettuja viherkasveja on nyt saatavilla, vilkaisepa Martin tarhan sivuja.
Entäpä sitten luonnonkukat? Sehän kuulostaa kaikkein ympäristöystävällisimmältä, mutta tuleeko siinä huomioida jotain erityistä? Erika muistutti, että luonnonkukkia ja -kasveja ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Luonnonkukat on upea idea, jos hääparin perhepiiristä löytyy omaa maata, josta niitä voi käydä keräämässä. Luonnonkukkien kestävyys kannattaa testata etukäteen, jotta tietää milloin ne pitää kerätä ja miten ja missä ne tulisi säilyttää ennen juhlia. Kun kysyin Erikalta voisiko hän toteuttaa hääkukituksen pelkillä luonnonkukilla, hän sanoi että se olisi UNELMAA! Kun kasvilajit olisi etukäteen Erikan tiedossa, ja hääpaikalle valmiiksi toimitettuna, vaikuttaa siltä että tässä voisi tapahtua jotain todella upeaa. Uniikkeja häitään suunnittelevat hoi, Erikan silmien palo oli sellainen, että tästä kannattaa nyt oikeasti ottaa koppi. Ja minä tulisin oikein mielelläni kuvaamaan sellaiset häät ;)
Olipa ihana kuulla ja kirjoittaa ylös näitä kausikukkaideoita. Luulenpa että itse palaan muistiinpanojeni pariin jatkossa aina kun olen kukkaostoksilla. Suuri kiitos Erikalle ajan järjestämisestä mulle ja inspiroivasta haastatteluhetkestä. Antakaahan rakkautta Erikalle instassa täällä. Myös mun Pinterestistä voit löytää tauluja, joihin on kerätty hääideoita nimenomaan vuodenaikojen mukaan. Taidanpa heti mennä itsekin päivittämään sinne pari uutta ideaa.

Pitäisit ehkä myös näistä postauksista

Back to Top