Etsiessäsi teille sopivaa kuvaajaa, tulet huomaamaan, että kuvaajien kuvaus- ja editointityyleissä on paljon eroa. Toisten kuvissa värimaailma on hyvin hillitty, luonnonläheinen tai tunteellisen tummahko. Toisilla portfoliossa komeilee erittäin hempeää vaaleaa, pehmeää ja ja samettista kuvaa. Mikä on mun tyyli ja miksi kuvaan kuten kuvaan? 
Mun tyyli on hioutunut vuosien mittaan jonkin verran. Alkuun kovin mattainen tyyli innosti mua eniten. Tästä kun mentiin askel eteenpäin, mattaisuuden rinnalle tuli valoisuus. Ja tästä vielä vähän eteenpäin, rakastuin filmityyppiseen editointiin.
Mitä tää sitten käytännössä tarkoittaa? No, kuvatessa tarkkailen valoa ja etsin omaan silmään (eli omaan tyyliin) miellyttävän valon. Alkuun etsin yleensä varjopaikkoja, koska varjossa valo on tasaisempaa ja se miellytti silmää eniten. Mun suurin rakkaus on edelleen pehmeä valo, joka heijastelee pinnalta toiselle ja tekee tasaisen, pyöreän valon, joka saa meistä jokaisesta parhaat puolet esiin. Nyt tämän vuoden aikana mua alkoi vaivata se, että pakenen kovan valon tilanteita, kun kuitenkin rakastan valoa, ja päätin että alan vaan opetella kuvaamaan myös kovalla valolla. Sen sijaan että väistelen sitä, ajattelin valjastaa sen omaan tyyliin sopivaksi. Kirkkaalla auringonpaisteella en välttämättä nyt etsikään ensisijaisesti varjoa, vaan seurailen miten tuota valoa voisi hyödyntää ja etsin siihen sopivan kohdan.
Joustavuus on aika tärkeää tällä alalla, varsinkin dokumentaarisessa hääkuvauksessa. Silloin mä en itse ole ohjaksissa valitsemassa kuvauspaikkaa, eli juhlapaikan valo on se mikä se on, ja mun ensisijainen tehtävä on tallentaa se -ei itselleni, vaan juhlaparille.
Editointityylissä oon mennyt koko ajan kohti ajattomampaa ja tilanteelle uskollista käsittelytapaa. Mulle tärkeintä on se, että ihonväri on se, mikä se oikeasti on, että kukat on se värisiä kun ne oikeasti oli, että morsiamen puku on väriltään norsunluu, jos se oikeastikin oli norsunluu. Rakastan pientä filmiraetta, joka pehmentää kuvaa ja mun makuun tekee siitä herkemmän ja taiteellisemman. 
Jos nyt pitäisi tiivistää tämä, niin sanotaan se vaikka näin: mun tavoite on kuvata mahdollisimman ajatonta, klassista ja viimeisteltyä kuvaa. Siihen kuuluu pehmeys ja pieni rakeisuus. Pyrin näkemään ja toistamaan valon sellaisena kun se tilanteessa näyttäytyy. Haluan kuvatessani ottaa vallitsevista olosuhteista esiin valokuvauksellisesti parhaat puolet.

Pitäisit ehkä myös näistä postauksista

Back to Top