Kuvaus- ja editointityylistäni

April 19, 2021

Eli millainen on mun kuvaustyyli ja miksi?

Etsiessäsi teille sopivaa kuvaajaa, tulet huomaamaan, että kuvaajien kuvaus- ja editointityyleissä on paljon eroa. Toisten kuvissa värimaailma on hyvin hillitty, luonnonläheinen tai tunteellisen tummahko. Toisilla portfoliossa komeilee erittäin hempeää vaaleaa, pehmeää tai samettista kuvaa. Mikä on mun kuvaustyyli ja miksi kuvaan kuten kuvaan?

kuvaustyyli editorial

Kuvaustyylin etsintää ja oivalluksia

Mun kuvaustyyli on hioutunut vuosien mittaan jonkin verran. Alkuun kovin mattainen tyyli innosti mua eniten. Tästä kun mentiin askel eteenpäin, rakastuin luonnollisen valoisaan, filmityyppiseen editointiin. Mitä tää sitten käytännössä tarkoittaa?

Heti alkuun on kerrottava, että kuvaan 95% luonnonvalolla tai vallitsevalla valolla. Valovoimaisilla objektiiveilla kuviin tulee luonnolliset sävyt ja ilmavaa pehmeyttä.

Kuvatessa tarkkailen valoa ja etsin siitä omaan silmään, omaan tyyliin, miellyttävän kulman. Alkuun etsin yleensä varjopaikkoja, koska varjossa valo on tasaisempaa ja se miellytti silmää eniten. Sittemmin olen oppinut, millaiset varjopaikat sopii parhaiten mun tyyliin. Mun suurin rakkaus on edelleen pehmeä valo, joka heijastelee pinnalta toiselle ja tekee tasaisen, pyöreän valon, joka saa meistä jokaisesta parhaat puolet esiin. Viime vuosina olen kuitenkin ottanut vakavissani opiskella myös ns. kovan valon tilanteita, niin etten välttelisi sitä karkaamalla varjoihin, vaan että ottaisin kovasta valosta hyvät puolet esiin ja hyödyntäisin sitä omaan tyyliini sopivaksi. Mielestäni olen saanut tässä hyvää aikaiseksi!

Joustavuus on aika tärkeää tällä alalla, varsinkin dokumentaarisessa hääkuvauksessa. Juhlakuvauksessa mä en itse ole ohjaksissa valitsemassa kuvakulmia valon mukaan, vaan juhlapaikan valo on se mikä se on, ja tapahtumat tapahtuu siellä missä tapahtuu. Siksi valokuvaajan pitää olla joustava mukautumaan erilaisiin valotilanteisiin ja käyttämään kaikenlaista valoa hyväkseen.

Editointityylin valikoituminen

Editointityylissä olen mennyt koko ajan kohti ajattomampaa ja tilanteelle uskollista käsittelytapaa. Mulle tärkeintä on se, että ihon sävy on luonnollinen, kukat on sen värisiä, kun ne oikeasti oli ja esim. että morsiamen ja sulhasen puvut toistuvat myös kuvissa oikeassa sävyssään. Haluan, että kuvissa näkyvät ne sävyt, jotka olette juhliinne valinneet. Rakastan pientä filmiraetta, joka pehmentää kuvaa ja mun makuun tekee siitä herkemmän ja taiteellisemman.

Jos tämä nyt pitäisi tiivistää, niin sanotaan se vaikka näin: mun tavoite on kuvata mahdollisimman ajatonta, klassista ja viimeisteltyä kuvaa. Siihen kuuluu pehmeys ja kevyt rakeisuus. Pyrin näkemään ja toistamaan valon sellaisena kun se tilanteessa näyttäytyy. Haluan kuvatessani ottaa vallitsevista olosuhteista esiin valokuvauksellisesti parhaimmat puolet.

Jos tämä kuulostaa sille, mitä te haluatte hääkuvaajalta, lisää mun kuvia löytyy mun portfoliosta ja mun instagram-tililtä.

editorialkuvaustyyli

kommentit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jätä kommentti