Miten löytää hyvä hääkuvaaja?

March 11, 2021

Onko teillä häät tulossa ja hyvä hääkuvaaja etsnnässä? Mistä tietää kuka on hyvä hääkuvaaja? Entä miten löytää sekä omaan makuun, että omaan budjettiin sopiva hääkuvaaja?

Tässä Jenni Tuominen photographyn 5 vinkkiä, miten löytää (juuri teille) hyvä hääkuvaaja:

hääkuvaajajennituominenphotography

1) Kuvaustarve ja budjetti

Miettikää huolellisesti kuvaukseen käytettävissä oleva budjetti, mikä on ihannesumma, jonka voisitte käyttää valokuviin? Tätä voi miettiä siltäkin kannalta, mikä on koko hääpäivällenne asetettu budjetti. Valokuvaus ei ole kannattavin kohta säästää, koska usein se mikä häistä jää käteen, on oma rakas, sormukset ja valokuvat seinällä ja albumissa. Kun realistinen valokuvaukseen käytettävä budjetti on mietitty, teillä on jo aika selkeä hahmotelma siitä, onko teille tulossa potrettikuvaus (alle 700e budjetti), koko päivän dokumentaarinen hääkuvaus (keskimäärin 2000-3000e), vai ehkä lyhyempi dokumentaarinen kuvaus. Useat hääkuvaajat tekevät mielellään räätälöityjä tarjouksia esim. potretit, vihkiminen ja x-tuntia juhlakuvausta asiakkaan toiveen mukaan.

mitenlöytäähyvähääkuvaaja

2) Miten löytää hyvä hääkuvaaja?

Mieti, kysy, selvitä

Ok, budjetti selvillä, kuvaustarve selvillä, miten te löydätte teidän hääkuvaajamatchin? Oletteko olleet viime vuosina vieraina häissä, joissa on ollut hääkuvaaja? Tai oletko nähnyt sosiaalisessa mediassa kaverillasi aivan ihania hääkuvia? Mieti ja kysele -parhaimmillaan saat ystäviltäsi hyviä vinkkejä ja suosituksia!

Instagram ja Pinterest

Ihan loistava paikka etsiä hääkuvaajia on Instagram, se on oikein hääkuvaajien temmellyskenttä! Laitahan etsintään hääkuvaajia eri hashtageillä esim. #hääkuvaajat. Usein löytyy myös kaupunki- tai maakuntakohtaista tietoa, esim. #hääkuvaajatampere tai #hääkuvaajapirkanmaa. Voit hakea kuvaajia myös muunlaisilla kuvaavilla hakusanoilla, esim. #pienethäät tai #dokumentaarinenhääkuvaus. Löydät aivan ihania kuvaajien instatilejä, varaudu löytämään unelmiesi hääkuvaaja! Instatililtä löytyy yleensä kuvaajan esittelytekstissä linkki hänen nettisivuilleen, jossa voitte käydä tutustumassa kuvaajaan, hänen portfolioonsa ja hänen palveluihinsa tarkemmin.

Muistathan myös Pinterestin! Sinne voi laittaa samankaltaisia hakusanoja; hääkuvaaja, hääkuvaaja suomi, dokumentaarinen hääkuvaus… Mun Pinterest hääkuvakansion löydät täältä.

hyvähääkuvaaja

Facebook

Hyvä tapa etsiä kuvaajaa on myös Facebookin Häät kuviksi -ryhmä. Tämä toimii erinomaisen hyvin, jos häät ovat jo muutaman kuukauden päästä ja tuntuu että kysymänne kuvaajat ovat kaikki jo varattuja. Pääset ryhmän jäseneksi pyytämällä, ja sitten oletkin varsinaisilla markkinoilla! Ilmoitat vaan hääpäivän, paikkakunnan, noin-budjettinne, kuvaustarpeenne ja kohta teille on ilmoittautunut kymmeniä tuolloin vapaana olevia kuvaajia, jotka toimivat budjettinne raameissa. Kuvaajat laittavat vastaukseen linkin omille nettisivuilleen, jotta pääsette tutustumaan tarkemmin kuvaajan kädenjälkeen ja palveluihin.

Hääkuvaajien omat nettisivut

Ja nyt tosi tärkeä: OTTAKAA AIKAA TUTUSTUA PORTFOLIOIHIN KUNNOLLA. Se kuka on hyvä, on täysin teidän makuasia. Miellyttääkö kuvien värimaailma teitä? Näkyykö kuvissa kivoja hetkiä, osaako kuvaaja taltioida tapahtumien lisäksi myös tunnelmaa? Ja erittäin tärkeä: näetkö kuvaajalla selkeän, yhdenmukaisen tyylin, vai onko osa kuvista hittejä, osa huteja?

Kuvien lisäksi kannattaa tutustua kuvaajan “tietoa minusta” -osioon ja blogiin, jota hän kirjoittaa. Hääkuvaaja on tosi iso osa teidän hääpäivää, hän on mukana tosi herkissä ja tosi vastuullisissa hetkissä. Siksi on tärkeää, että teillä tulee jo nettisivuja lukiessanne sellainen olo, että tässä on kuvaaja, jonka kanssa teidän olisi hyvä, helppo ja rento olla. Mun ottamia hääkuvia pääset katsomaan portfoliosta ja lisätietoja minusta löydät täältä.

Ja kun nyt tavalla tai toisella löydätte teitä miellyttävän kuvaajan, niin…

3) Ota yhteyttä hääkuvaajaan

Kerro keitä te olette, mitä te haluaisitte, ja missä ja milloin teidän juhlat on. Se kuinka nopeasti kuvaaja vastaa ja millainen fiilis teille vastauksesta tulee, kertoo kuvaajasta jo hieman, onko hän persoonana teidän tyylinen. Vaikka kuvaajan nettisivuilla olisikin hinnasto, kyselkää teitä kiinnostavasta paketista lisää, hinnasto ei vielä kerro koko totuutta.

häätpyynikinpanimo

4) Selvitä mitä hääkuvauksen hinta sisältää

Onko palautettavia kuvia tietty määrä? Onko kaikki kuvat viimeistelty? Onko kuvat tilattava valokuvaajalta, vai saatteko kuvat digitaalisina? Mikä on palautusaika? Sisältääkö hinta kuvaajan matkakulut? Ja tosi tärkeä: Onko kuvaajalla asianmukainen kuvauskalusto (useimmiten kaksi runkoa, vähintään kaksi objektiivia ja useita muistikortteja) Eli, tiedä mitä tilaat!

5) Nyt saa olla nirso

Jos et entuudestaan tunne kuvaajaa, mutta saat poikkeuksellisen edullisen hinnan, se usein tarkoittaa, ettei taidot, kokemus ja/tai kuvauskalustokaan ole vielä oikealla tasolla. Halvalla -jopa ilmaiseksi, voi toki sattumalta saada hyvänkin kuvaajan, mutta entä jos kuvaajan ainoa kamera hyytyy kesken juhlan? Entä jos kuvaajan muistikortti hajoaa tai muistikorttien tila loppuu kesken hääpäivän? Jos kuvaaja ei vielä tunne omaa kameraansa, muistikorttien tarvetta (nimenomaan koko päivän kuvaukseen liittyen), erilaisten linssien hyödyntämistä kuvauspaikasta ja -tilanteesta riippuen, editointiohjelmaa, kuvien varmuuskopiointia… totaalisen epäonnistumisen riski on hurja. Kun kerran olet päätynyt ottamaan hääkuvaajan, vakuutu siitä, että kuvaaja myös osaa hommansa. Ja muuten, yksi tosi tärkeä signaali, joka kertoo kuvaajan ammattitaidosta ja luotettavuudesta on selkeä valokuvaussopimus.

hääkuvattampere

Mitä hyvä hääkuvaaja ajattelee työstään?

Hääkuvaus on erittäin herkkä valokuvauksen laji. Kuvaaja, joka on lähtenyt hääkuvauksen tielle, on varustettu korkealla stressinsietokyvyllä ja vahvalla osaamisella (tai hän ei vielä tiedä, että kyseisiä ominaisuuksia tarvittaisiin hääkuvauksessa). Vaikka hääkuvaus on tietynlaista unelmatyötä; juhlia viikonlopusta toiseen, rakkaudesta soikeita kuvattavia, upeita juhlapaikkoja, se on kuitenkin myös tosi vaativaa työtä sekä fyysisesti että henkisesti. Jokaiset juhlat on kyseisen parin ehkä elämän tärkein päivä, siksi jokaisiin juhliin pitää suhtautua vastuullisesti ja jokaisissa juhlissa kuvaajan pitää pystyä antamaan paras työsuorituksensa. Hääkuvaus myös alana menee jatkuvasti eteenpäin, nykytekniikka luo paljon uusia mahdollisuuksia ja kuvaajat, jotka tekee tätä työtä sydämestään, haluaa jatkuvasti kehittyä ja vahvistaa osaamistaan.

Meitä hääkuvaajia on kuitenkin onneksi paljon. Jokaiselle siis varmasti löytyy jotakin, ja vähän vielä niiden lisäksi. Mä toivon, että näillä vinkeillä tekin löydätte teille sopivan hääkuvaajan!

hyvähääkuvaaja

kommentit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jätä kommentti