Hääkuvaajana pääsen näkemään vuosittain paljon erilaisia häitä. On ollut tosi hienoa huomata, miten kekseliäillä tavoilla hääparit ovat viime vuosina ottaneet juhliinsa mukaan ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Tämän lisäksi muutamat hääalan yritykset tarjoavat kestäviä ja ekologisia palveluita ja tuotteita. Kokoan tähän listan pieniä ja suuria ekotekoja, joista häitään suunnittelevat voivat halutessaan ottaa kopin. Monet ehdotukset saattavat vaikuttaa näennäisesti aika pieniltä jutuilta, mutta muutamankin asian huomioiminen voi yhteisvaikutukseltaan olla merkittävä. Kaikkiin juhliin ei sovellu kaikki ideat mutta jos löydät yhdenkin uuden tai teitä innostavan ehdotuksen, postauksestani on tullut menestys! Postaukseni on laadittu inspiroimaan ja innostamaan!

1) Paperia vai jotain muuta? 
Suunnitteluvaiheessa: voisitko ostamisen sijaan lainata julkaisuja kirjastosta? Tai voisitko ostaa jonkin julkaisun sähköisenä kirjana? Tulosteiden sijaan voisitko ottaa screen shoteja inspiroivista kuvista tai kirjoituksista ja koota ne sähköisiksi muistiinpanoiksi puhelimeesi?
Edistyksellinen yllättäjä lähettää Save the date- kirjeet ja hääkutsut nyt sähköisinä. Tässä aukeaa aivan uusia upeita mahdollisuuksia, käy vaikka kurkkaamassa jotain ehdotuksia mitä olen koonnut mun Pinterest tauluun "Ympäristöystävälliset häät". No, jos e-kutsut tuntuu liian kaukaiselta, muista että hyvin tehdyt häänettisivut poistavat tarpeen laittaa kutsujen mukana lippulappuja ajo-ohjeista, lahjalistoista ja majoitusvinkeistä.
Voisiko häämenun ja hääpäivän aikataulun kirjoittaa liitutaululle tai vaikka näyttävään peiliin tai vanhaan kauniiseen ikkunalasiin vesiliukoisella tussilla? Tällöin jokaiselle vieraalle ei tarvitsisi tulostaa näitä tietoja erikseen. Voisiko vieraskirja olla jotakin muuta kuin vihko? Eräissä häissä vieraskirjana oli puinen penkki. Sehän onkin piristävä muisto häistä, joka päivä!
2) Hääpaikan valinta 
Voisiko hääpaikan valinnan yksi kriteeri olla mahdollisimman lyhyet välimatkat vihkimispaikan ja juhlapaikan välillä? Tai voisiko jopa koko juhlan järjestää vain yhdessä sijainnissa? Hääpaikan valinta voi vaikuttaa myös suuresti koristelun tarpeeseen. Jos hääpaikka on jo valmiiksi juhlava, rouhea, boheemi, romanttinen, mitä haluattekaan, se voi vähentää kertakäyttökoristeiden tarvetta. Maksa ennemmin kauniista paikasta, kuin kerran käytettävistä koristeista.
Muuta mietittävää hääpaikan suhteen: Voiko hääpaikassa käyttää valaisuna kynttilänvaloa? Miten hääpaikassa huolehdistaan kierrätyksestä ja jätteidenlajittelusta? 
3) Lähipalvelut
Tulette tarvitsemaan häissänne jonkin verran palveluita. Palvelut usein tarkoittavat, että joku kulkee autolla paikasta a paikkaan b. Onko häissänne floristi, kampaaja, meikkaaja, hääsuunnittelija, hääkuvaaja, videokuvaaja, pitopalvelu, bändi, siivouspalvelu? Valitse paikallista, näin säästät autolla ajoa mahdollisesti yhteismääränä satoja, jopa tuhansia kilometrejä. Paikallisia palveluja löydät vaikkapa instagramista täsmä-hashtageillä, esim. #hääkuvaajapirkanmaa #pitopalvelutampere
Yksi lähipalvelu voisi olla myös vieraiden bussikuljetus! Jos monet vieraistanne tulevat tietyltä alueelta, voisitteko järjestää heille bussikuljetuksen juhliinne?
Pitopalvelua valittaessa on aiheellista kysyä mistä he hankkivat raaka-aineensa; paikalliselta tuottajalta, kotimaasta? Edistyksellisen yllättäjän häämenu on muuten tänä vuonna vegaaninen. Voisiko pitopalvelunne valmistaa ruokalistan vegaaniseksi? Jos tämä tuntuu liian kaukaiselta, ota käyttöön lähi- ja kausiajattelu; kausikasviksia, kausimarjoja, lähitilan mansikoita ja lähimetsän mustikoita. Tarkistathan pitopalvelulta myös miten he hoitavat ruokahävikin.
4) Luonnontuotteiden käyttäminen koristelussa
Nyt voit laittaa rohkeasti mielikuvituksesi käyntiin: voisiko syyshäissänne käyttää vaahteranlehtiä pöytänumeroina tai aroniapensaan lehtiä nimilappuina? Entä voisiko omenat toimia kynttilätuikkuina? Kiinnostuitko? Käy kurkkaamassa mun Pinterestistä miltä tämä näyttäisi! Voisiko kesähäissä pöytäkimput koostua luonnonkukista? Erilaisia tasoja pystyy kokoamaan kauniista puukiekoista. Entä keksisitkö häihinne jotain näyttävää katseenvangitsijaa tienvarsilla kasvavista korkeista heinistä? Eräissä kuvaamissani häissä morsian oli itse kasvattanut kaikki juhlien pöytä- ja koristekukat omalla parvekkeellaan. Kuvissa muutamia herkkiä ideoita luonnonmateriaalien käytöstä häissä, joita olen päässyt kuvaamaan. Kyllä on kaunista katseltavaa!
5) Tuo koristeita kotoa tai vuokraa
Kynttilänvalo sopii useisiin juhliin erinomaisesti. Voisiko kynttiläkippoina käyttää jo olemassa olevia lyhtyjä, lasipurkkeja, viinipulloja, peilejä tai kynttilänjalkoja? Entä löytyykö kotoasi kuivakukkia tai viherkasveja ja voisiko niitä käyttää pöytäkoristeina juhlissa? Pinterestin mukaan yksi isoimmista häätrendeistä 2020 on viherkasvien käyttö hääkoristeina. Katso huikeita ideoita vaikka täältä.
Jos haluat yhdenmukaista ilmettä häihisi, muistathan, että erilaisia koristeita voi myös vuokrata. Esim. Blush Oy vuokraa monenlaisia hääkoristeita. Katso vaikka täältä.
Jos päädytte ottamaan hääkuvat joitakin viikkoja ennen juhlia, voitte käyttää omia hääkuvianne tauluina tai printteinä juhlakoristelussa. Se näyttääkin todella upealta! Toki juhlakoristelussa voi hyödyntää myös muita valokuvia teistä. Se tekee juhlasta teidän näköisen!
6) Hääkirppikset
Kyllä, onneksi näitäkin löytyy nykyään! Facebookista voit esimerkiksi löytää ryhmän "Hääkirpputori". Tämän lisäksi hääkirppiksiä järjestetään myös tapahtumina, esimerkiksi 1.2.2020 Finlaysonin alueella Tampereella järjestetään Hääkirpputori. Katso lisää tietoa täältä.
Tämä on muuten oiva tapa jo avioituneille tehdä jo vietetyistä häistään entistä ympäristöystävällisemmät. Millaisia häitänne varten tehtyjä hankintoja teiltä vielä löytyy varastosta; pöytäliinoja, lyhtyjä, liitutaulu, maljakoita, ehkä hääpuku tai kaasojen puvut? Näkisitkö vaivan ja laittaisit hyvän kiertoon?
7) Kertakäyttöisen tilalle kierrätettävää
Olisiko edullinen kertakäyttöinen korvattavissa hieman kalliimmalla mutta edelleen myytävällä tuotteella? Tämä voi päteä moneen; paperilautasliinat vai pellava/bambu/puuvillakangasliinat? Kertakäyttöpöytäliinat vai kangaspöytäliinat? Kertakäyttömuovipikarit vai pestävät ja kierrätettävät lasit? Jos kuitenkin päädyt kertakäyttöiseen, muista että niistäkin löytyy ympäristöystävällisempiä ratkaisuja kuin muovi.
Jos päätät antaa vieraslahjoja, voisiko se olla jokin paikallinen herkku kierrätettävässä pakkauksessa? Se voisi tarkoittaa vaikkapa hunajaa lasipurkissa. Pidä periaatteena, ettei vieraslahja aiheuttaisi turhaa pakkausjätettä, ja että se olisi hyödyllinen lahjan saajalle. Olinpa yksissä häissä, joissa vieraslahjana oli pieni morsiamen itse kasvattama mehikasvi sievässä savipurkissa, kuinka suloisen ihana lahja!
8) Hääpuku
Hääpuku on yksi isoimmista häihin liittyvistä valinnoista. Tähänkin löytyy upeita ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja!
Valitse läheltä vastuullinen valmistaja. Oletko tutustunut Laura Hyvi bridaliin? Olen tämän ennenkin sanonut ja sanon jälleen, että jos mun häät olis vielä edessä päin, mulle olis ihan selvää että valitsisin hääpukuni Lauralta. Katso mitä tarkoitan ja ihastu täällä.
Muista että hääpukuja voi ostaa myös 2nd handina, esim. hääkirppiksiltä. Hääpukuja voi myös vuokrata. Tai oletko edistyksellinen yllättäjä ja suunnittelet ompelijan kanssa miten äitisi tai mummosi hääpuku voitaisiin tuunata uudelleen?
9) Sormukset
Sormuksiin kätkeytyy vakavia ja järkyttäviä, mutta toistaiseksi vain vähän huomiota saaneita ympäristökysymyksiä mm. laiton kullankaivuu ja sitä seuraavat vaikeat eettiset ongelmat. Sormusten valinnassa voi myös ottaa käyttöön jo tutun käsitteen: kierrätys. Voisitteko hankkia vintage sormukset, tai olisiko perheissänne perintösormukset joita voisitte käyttää? Rohkea pari hakee sormuksensa panttilainaamosta.
10) Häämatka
Vielä yksi tapa saada häistä ympäristöystävällisemmät on häämatkavalinta. Tutustu mitä kaikkea uniikkia löytyisi läheltä. Saaristo, Lappi, Koli, Porvoo, majakkasaaret? Valikoimaa löytyy rouheasta luksukseen! Luin lähiaikoina, että Keski-Suomeen on suunnitteilla moderneja niliaittoja, jotka näytti eksoottisen upeilta, katso suunnitelmasta täältä. Etelä-Ruotsi, erityisesti Gotlanti näyttää todella kiinnostavalta paikalta, Googlaa ja ihastu! Entä sitten Viron kartanot? Läheltä löytyy todella paljon upeita ja romanttisia paikkoja! Olen keräillyt näitäkin Pinterestissä tauluun "(Suht) lähimatkailua", tule tutustumaan!


Uskon, että tulevana kesänä näen entistä kekseliäämpiä ympäristöratkaisuja häissä. Olisin enemmän kuin iloinen, jos voisin myöhemmin tänä vuonna kirjoittaa tälle postaukselle 2.0 -version! Jos sulla on jokin loistava idea ympäristöystävällisiin häihin jonka haluaisit jakaa, laita mulle sähköpostia tai ota yhteyttä muhun vaikka instagramissa. Tai, jos olet hääalan yrittäjä; floristi, pitopalvelu, lähimatkailuyrittäjä, kultaseppä, ja haluaisit kertoa jostain loistavasta ratkaisusta kohti ympäristöystävällisempiä häitä, olen pelkkänä korvana!
Pinterestissä mun ideat tietenkin koko ajan elää, sieltä voi bongailla vaikka ja mitä! Jos päädyt seuraamaan mun tiliä, saat varmasti viikottain uusia ideoita. 

Pitäisit ehkä myös näistä postauksista

Back to Top