Miljöössä kuvaaminen tuo monelle lisäjännityksen -entäs jos sataa, tai on ankea, harmaa, tuulinen, kylmä? Me eletään maassa jossa harvinaisen usein ilmat on juuri edellä kuvaillut (paitsi tänä keväänä!!!). Mutta sanoisin, että valokuvauksen kannalta edellä kuvaillut säät ovat kuitenkin enemmän mahdollisuus kuin uhka. Haluatko kuulla miksi?
SADE: Valokuvaajana näen sateen lätäkkönä joka heijastaa hääparin, kimaltelevina pisaroina puiden lehdissä jotka on etualalla reunustamassa valokuvaa, sateessa villisti tanssivat ja kameran unohtaneet lapset ja sateenvarjon alla romanttisesti toisiinsa suojautuvan hääparin vesinorojen liruessa varjonreunaa pitkin. Ei muuten onnistu kirkkaalla säällä. Sadesäähän toki varaudun aina miettimällä esim. hääkuvauksia varten kuvauspaikan, jossa on mahdollista kuvata myös sateensuojassa. Se voi olla porttikongi, huvimaja, silta, kasvihuone... vaikka mikä. Perhekuvauksia varten yleensä varataan perheen kanssa kaksi ajankohtaa juuri säävaraus mielessä.
HARMAA, PILVINEN SÄÄ: No varmaan mun lempisää kuvata. Joskus asiakkaat luulee, että vaan yritän lohduttaa ja piristää heitä kun sanon näin kuvaussession aluksi harmaana päivänä. Mutta siitä ei ole kyse! Pilvet tasoittaa ja sirottaa valoa. Valosta tulee pehmeämpää ja tasaisempaa kuin siniseltä taivaalta tuleva kova auringonpaiste. Kovin kirkkaana aurinkoisena päivänä kuvaaminen saattaa vaatia salamavalaistusta, mutta esimerkiksi lifestyle-perhekuvauksissa koen salamavalaistuksen sekä sotkevan perheen tunnelmaa, että myös usein kuvien luonnollisuutta. Siksi harmaampi, pilvinen sää on ihanteellinen perhekuvauksiin. Harmaa, pilvinen taivas voi olla myös upea, dramaattinen tai pelkistetty tausta kuville. Toisaalta, näetkö jokaisessa ulkona otetussa kuvassa taivaan? Kun lähden kuvauskeikalle, en lähde kuvaamaan taivasta, vaan henkilöitä =)
TUULINEN SÄÄ: Tuulinen sää voi olla kylmä -myönnetään. Se voi johtaa siihen, että kuvausaika on lyhyempi, koska kylmässä ei ole helppo olla rento ja luonnollinen. Mutta tuulen edut valokuvissa: villisti hulmuava huntu tai helmat, puista lentelevät lehdet, kuohuva aallokko, tuulikampaus... pitääkö vielä jatkaa? Tuuli tuo tunnelmaa ja draamaa, mutta myös luonnollisuutta ja aitoutta.
KYLMÄ: Tässä tarkoitan kylmällä ihan niitä kunnon talvipakkasia. Kylmät sävyt, matalalla oleva auringonvalo, luminen maisema ja riisuttu luonto on kuvausetu, joka vain harvoilla on koko maailmassa. Perhe- ja lapsikuvaukset kylmässä on kiinni oikeasta vaatetuksesta ja varustautumisesta. Paksut huivit, lämpöiset, persoonalliset lakit ja kauniit takit tuo kuviin satumaista lumoa, jota ei saa kuviin mihinkään muuhun vuodenaikaan. Hääkuvauksessa kylmä ilma tarkoittaa entistä huolellisempaa etukäteissuunnittelua, muutamaa apukättä ojentamassa lisätakkia, lämmintä juomaa ja vilttiä. Suosittelen ehdottomasti ainakin muutaman hääkuvan ottamista  talvella(kin) ulkona teille tärkeässä paikassa, tai hääpaikan läheisyydessä. Ulkona otetuista kuvista voi jälkeenpäin muistella hääpäivän säätä. Asianmukainen vaatetus, lämmin takki tai ihana keeppi sitoo hääparin pakkaspäivän henkeen.
Toivottavasti saitte tästä lisää varmuutta tulevia miljöökuvauksia varten!

Pitäisit ehkä myös näistä postauksista

Back to Top