Häät tulossa ja hääkuvaus mietityttää? Kuka on hyvä hääkuvaaja? Entä miten löytää sekä omaan makuun, että omaan budjettiin sopiva hääkuvaaja? 
Tässä Jenni Tuominen photographyltä 5 vinkkiä miten löytää hyvä hääkuvaaja:
1) Miettikää huolellisesti kuvaukseen käytettävä budjetti, mikä on maksimisumma jonka te voitte käyttää valokuviin? Tätä kannattaa miettiä siltäkin kannalta, mikä on koko hääpäivällenne asetettu budjetti. Valokuvaus ei ole hyvä kohta säästää, koska usein se mitä häistä jää käteen, on oma rakas, sormukset ja valokuvat ;) Kun realistinen kuvaukseen käytettävä budjetti on mietitty, teillä on jo aika selkeä hahmotelma siitä, onko teille tulossa potrettikuvaus (puhutaan 150-500e budjetista), koko päivän dokumentaarinen hääkuvaus (hinnat heiluu rankasti 700-3000e välillä, ehkä yli, ehkä ali), vai jotain siltä väliltä. Useat valokuvaajat tekevät mielellään räätälöityjä tarjouksia esim. potretit, vihkiminen ja x-tuntia juhlakuvausta, asiakkaan toiveen mukaan.
2) Mistä sitten löytää hääkuvaajia, mistä tietää kuka on hyvä? Oletteko olleet viime vuosina häissä, joissa on ollut hääkuvaaja? Tai oletko nähnyt sosiaalisessa mediassa kaverillasi aivan ihania hääkuvia? Kannattaa miettiä ja kysellä -parhaimmillaan saat ystäviltäsi hyviä vinkkejä ja suosituksia.
Ihan loistava paikka etsiä hääkuvaajia on Instagram, ja siellä Hääkuvaajat-tili. Vielä lisää kuvia löytyy #hääkuvaajat takaa. Usein myös löytyy kaupunkikohtaista tietoa esim. #hääkuvaajapori tai #hääkuvaajatampere. Löydätte aivan ihania kuvaajien instatilejä, varaudu löytämään unelmiesi kuvaaja! Instatilillä kuvaajan biossa on yleensä linkki hänen kotisivuilleen, jossa voitte käydä tutkailemassa lisää. 
Muistathan myös Pinterestin! Sinne voi laittaa samankaltaisia hakusanoja; hääkuvaaja,  hääkuvaaja suomi, dokumentaarinen hääkuvaus... Mun Pinterest tilin löydät täältä​​​​​​​
Hyvä tapa etsiä on myös Facebookin Häät kuviksi -ryhmä. Tämä toimii erinomaisesti, jos häät ovat jo muutaman kuukauden päästä ja tuntuu toivottomalta löytää enää vapaata kuvaajaa. Pääset ryhmään jäseneksi pyytämällä, ja sitten oletkin varsinaisilla markkinoilla! Ilmoitat vain hääpäivänne, paikkakunnan ja noin-budjettinne -ja tadaa- kohta teille on ilmoittautunut kymmeniä tuolloin vapaana olevia kuvaajia, jotka toimivat budjettinne rajoissa. Kuvaajat laittavat vastauksena linkin omille kotisivuilleen, jonne pääsette tutustumaan kuvaajan taidonnäytteisiin. 
Ottakaa aikaa tutustua portfolioihin kunnolla. Se kuka on hyvä, on täysin teidän makuasia. Miellyttääkö kuvien värimaailma teitä? Löytyykö kuvista kivoja hetkiä -osaako kuvaaja taltioida tapahtumien lisäksi myös tunnelmaa? Ja erittäin tärkeä, näetkö kuvaajalla selkeän yhdenmukaisen tyylin, vai onko osa kuvista hittejä ja osa huteja?
 Kuvien lisäksi kannattaa tutustua kuvaajan "tietoja minusta" osioon, tai blogiin, jota hän kirjoittaa. Mun ottamia hääkuvia pääset katsomaan tästä ja lisätietoja minusta löytyy täältä. Ja kun tavalla tai toisella nyt löydätte teitä miellyttävän kuvaajan, niin....​​​​​​​
3)... ota kuvaajaan yhteyttä. Kerro mitä haluaisitte, missä ja milloin. Se, kuinka nopeasti kuvaaja vastaa ja millainen fiilis teille tulee vastauksesta, kertoo kuvaajasta jo hieman onko hän persoonana teidän tyyppinen. Vaikka kuvaajan kotisivuilla olisi hinnasto, kysele teitä kiinnostavasta paketista lisää, hinnasto ei vielä kerro koko totuutta, sinun on...
4) ...selvitettävä tarkkaan mitä hinta sisältää. Onko palautettavia kuvia jokin tietty määrä? Onko kaikki kuvat viimeistelty? Onko kuvat tilattava valokuvaajalta, vai saatteko kuvat digitaalisina? Mikä on palautusaika? Onko teille ok, että valokuvaaja käyttää kuvianne somessa? Sisältääkö hinta kuvaajan kilometrikorvaukset? Onko kuvaajalla asianmukainen kuvauskalusto (useimmiten kaksi runkoa ja vähintään kaksi objektiivia, useita muistikortteja -koska tekniset laitteet...) Tiedä mitä tilaat!
5) Ole nirso! Älä suostu koekaniiniksi. Jos et entuudestaan tunne kuvaajaa, mutta saat poikkeuksellisen edullisen hinnan, se usein tarkoittaa ettei taidot, kokemus, ja/tai kalustokaan ole vielä oikealla tasolla. Halvalla -jopa ilmaiseksi, voi toki sattumalta saada hyvänkin, mutta entä jos kamera hyytyy kesken juhlan tai muistikortti hajoaa? Jos kuvaaja ei vielä tunne omaa kameraansa, muistikorttien tarvetta, linssien käyttöä, edintointiohjelmaa... totaalisen epäonnistumisen riski on hurja. Kun kerran olet päätynyt ottamaan valokuvaajan, vakuutu siitä, että kuvaaja myös osaa hommansa.​​​​​​​
Hääkuvaus on erittäin herkkä kuvauksen laji. Kuvaaja joka on lähtenyt sille tielle, on joko a) varustettu korkealla stressinsietokyvyllä ja vahvalla osaamisella, tai b) hän ei vielä tiedä että kyseisiä ominaisuuksia tarvittaisiin hääkuvauksessa.

Meitä hääkuvaajia on kuitenkin onneksi paljon. Jokaiselle siis löytyy jotakin, ja vähän vielä niiden lisäksi. Uskoisin, että näillä vinkeillä tekin löydätte teille sopivan hääkuvaajan! ​​​​​​​
ps. Palautetta, kysymyksiä ja kommentteja voitte jättää mun facebook-sivulle tämän blogikirjoituksen linkin alle =)

Pitäisit ehkä myös näistä postauksista

Back to Top