Monet pohtii sen välillä ottaako kuvat ennen vai jälkeen vihkimistä. Mutta yhä useampi harkitsee kuvausta jo reilusti ennen varsinaista hääpäivää. Millaisia hyviä ja huonoja puolia näissä eri ajankohdissa on? 
Kokosin tähän muutamia havaintoja, joita olen hääkuvaajan näkökulmastani tehnyt. Varoitus lukijalle: ei ole selvästi yhtä universaalisti "parasta" ajankohtaa. Mutta ehkä, toivottavasti, näistä ajatuksista löytyy jotain mitä voitte hyödyntää valintaa tehdessänne. 
1) Hääpäivänä
Tämä on ehdottomasti perinteisin vaihtoehto. Kuvat kertovat teidän tarinan juuri hääpäivänä. Kuviin tulee aina liittymään se tietty tunne, mikä teillä tuolla hetkellä oli, on se sitten autuas onni, hilpeä riemu tai hermostunut jännitys. ​​​​​​​
Hääpäivänä otetuista kuvista näkyy tietenkin myös hääpäivän sää ja vuodenaika. Dokumentaarisesti ajateltuna se on tärkeää ja kiinnostavaa, asia joka on jollakin tavalla aina merkityksellinen hääpäivää muistellessa. Kuvausmielessä ratkaisuja löytyy monenlaisiin säähaasteisiin, ja kuten aiemmassa postauksessa kirjoitinkin, joskus pieni sade, voimakas tuuli tai harmaa taivas vaan lisäävät tunnetta ja draamaa kuviin.  Mutta... jos teillä on olemassa jo tietty visio kuvien tyylistä ja hengestä (kirmailua kesäniityllä, ilta-aurinko hiekkarannalla jne.), on olo varmempi ja stressittömämpi, jos potrettikuville varataan aika ennen häitä.
Hääpäivän aamu on arvaamaton. Joskus morsian nukkuu pommiin, joskus ei nuku ollenkaan, joskus kampaaja nukkuu pommiin, tai meikkaajalla menee ylimääräistä enemmän aikaa muhkean hääfinnin peittämiseen. No, kengätkin voi unohtua kotiin. Oikeastaan mitä vaan voi tapahtua. Ja koska vihkimisen ajankohtaa ei voi siirtää, useimmiten arvaamattomien tapahtumien aiheuttama aikavahinko kostautuu valokuvauksessa, jos se on määrä toteuttaa ennen vihkimistä. Paine saada kaunis, rento ja tunnelmallinen kuva 15 minuutissa on hyvin vaikea piilottaa kauneimmankin hymyn taakse. 
No entäs jos kuvat on vihkimisen jälkeen hääpäivänä? Silloin suurin jännitys on ohi ja kuvissa on helppo hymyillä, hetkestä on helppo nauttia, oman rakkaan syliin on ihana sujahtaa. Kuviin tallentuu oikeasti teidän ensihetket hääparina. Mutta löytyy tästäkin niitä kysymysmerkkejä; meikki on ehkä ottanut osumaa kyynelistä? Ja se suurin ja jakavin: vieraat odottavat juhlapaikalla. Joskus tämä aiheuttaa suurta painetta "suorittaa" kuvat alta pois. Kuvauksesta kuitenkin kuuluu ja pitää nauttia, se on teidän hetki hääparina, ja omien ajatusten tulisi kuvaushetkellä pyöriä vain teissä, teidän rakkaudessa ja kaikessa tulevassa yhteisessä. Pystytkö kuvatessa sulkemaan pois mielestäsi odottelevan juhlaväen ja sivuuttamaan aiheeseen liittyvät ystävälliset kommentit myös juhlissa?
2) Ennen hääpäivää
Tämä vaihtoehto on tullut osittain siitä syystä, että suosituimpien kuvaajien lauantait on varauksia täynnä jo pitkästi eteenpäin ja jos kuvauksen haluaa juuri tietyltä kuvaajalta, on päivän ehkä oltava jokin muu kuin se oma vihkilauantai. Mutta tässä ratkaisussa on muitakin erinomaisia etuja, sen lisäksi että saa kuvat lempparikuvaajaltaan. No, on myös niitä huonoja puolia.
Arkipäivien kuvauksessa kuvauspaikkojen ja -ajankohtien suhteen on enemmän valinnanvaraa. Varsinkin kesälauantaisin puistot täyttyvät hääpareista ja jonkin tietyn lokaation odotteluun voi kulua arvokasta kuvausaikaa hermostuttavan paljon. Kun vihdoin pääsee kuvattavaksi, voi olla vaikeaa keskittyä, kun näkee miten kuvausjonoa muodostuu kaiken aikaa. Arkipäivisin taas kuvauksen pystyy tekemään rauhallisemmissa olosuhteissa ja mahdollisesti useammissa eri lokaatioissa. Meillähän ei ole kiire mihinkään. Myös kuvausajankohdan suhteen on enemmän pelivaraa. Onko aikainen aamu teidän juttu? Sovitaan sellainen! Tai onko teillä oma tietty paikka missä usein katsotte auringonlaskua? Mennään sinne! Nämä kaikki onnistuu ilman kiirettä tulla takaisin juhliin. Kuvaus voidaan tehdä kaikessa rauhassa juuri siellä missä haluatte ja juuri siihen aikaan kun haluatte. Näihin kuviin saadaan mukaan paljon enemmän persoonallisuutta ja rentoutta.​​​​​​​
Kun kuvat otetaan ennen hääpäivää, se usein säädetään samalle päivälle kuin koemeikki ja -kampaus. No, onhan se säätöä sekin. On myös mahdollista, että meikki tai kampaus ei olekaan sellainen kuin ajattelit, ja sitä muokataan hääpäivänä hieman erilaiseksi. Harmittaako sinua silloin, että kuvat on otettu eri meikillä tai kampauksella?
Ja kyllä, kun kuvataan ennen hääpäivää, näette toisenne häävaatteissa, -meikissä ja -kampauksessa ENNEN hääpäivää. Silloin nämä yllätysmomentit jäävät puuttumaan itse hääpäivältä. Meneekö teillä ensikohtaamisen fiilis? Tuleeko kuvia katsoessa mieleen, että tuolloinhan emme olleet vielä naimisissa?
Ja vielä viimeinen mietittävä asia: hääkimppu. Teetätkö saman kimpun kahdesti? Vai valitsetko "sen oikean kimpun" vain joko kuviin tai häihin? Kelpaako kuviin  vain muutama yksittäinen kukka tulevasta hääkimpusta? Tai oletko boheemi ja valitset luonnonkukat valokuviin? ​​​​​​​
Oletteko valmiit tekemään ratkaisunne? Tuliko mieleen muita hyviä tai huonoja puolia eri ajankohtiin? Mitä itse suosittelette? Laita vapaasti kommenttisi, kysymyksesi tai mielipiteesi tästä postauksesta mun facebook-sivuille tämän blogipostaus-ilmoituksen yhteyteen.

 Ihanaa että luit, kiitos! Toivon kovasti että sait uusia ajatuksia, tai että entiset ajatukset vain vahvistuivat =) 

Pitäisit ehkä myös näistä postauksista

Back to Top